Μηχανικός Αθλητισμός

Και όμως δεν είναι Μηχανοκίνητος ΑΘλητισμός είναι Μηχανικός αθλητισμός

Εχει γίνει πλέον κοινός τόπος στην Ελλάδα η χρήση του όρου μηχανοκίνητος αθλητισμός χωρίς κανείς όμως να σκεφτεί ότι αυτοί που τον πρωτοχρησιμοποίησαν δεν είχαν και μεγάλη σχέση με τον αθλητισμό (*).

Ο αθλητισμός μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μηχανοκίνητος γιατί στην ουσία δεν κινείται από μηχανή αλλά από άνθρωπο, από τον αθλητή που αθλείται (παράγει ή προσπαθεί για τον άθλο) με το μηχάνημα. Το 2πλό - 3πλό άλμα στο Motocross δεν το υπερπηδά το μηχάνημα αλλά ο άνθρωπος, αυτός είναι η διαφορά. Η πλαγιολίσθηση, ειδικά αυτή στην είσοδο, στα φρένα, με την οποία κερδίζει χρόνο ο αθλητής, δεν την κάνει το μηχάνημα, την κάνει ο αθλητής, ο άνθρωπος. Με τον όρο μηχανοκίνητος καταργούμε τον άνθρωπο και ειδικά στον παιδο-εφηβικό μοτοαθλητισμό καταργούμε τα παιδιά.

Ακόμα, ο όρος αθλητισμός προέρχεται από το αρχαίο άθλος, που σημαίνει υπέρβαση ορίων, κατόρθωμα. Μια μηχανή δεν μπορεί να κάνει άθλο, δεν μπορεί να υπερβεί τα όριά της, μόνο ο άνθρωπος μπορεί να υπερβεί τα ανθρώπινα όρια και να κάνει άθλο. Επομένως ο όρος «μηχανοκίνητος αθλητισμός» είναι και γλωσσολογικά λάθος. (Πόσο μάλλον κάτι τίτλοι τύπου: Πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών αντί το μοτοσυκλετισμού, ή μοτοσυκλέτας)

Τέλος, τα μηχανικά αθλήματα έχουν όλα σαν πατρίδα την Αγγλία (σχεδόν, εξαιρείται το dragster), στα Aγγλικά τα αθλήματά μας (auto & moto) αποκαλούνται mechanical sports (μηχανικά αθλήματα) και όχι mechanical driven sports κλπ.... Αντίστοιχα και στα Γαλλικά (της γλώσσας που κάποτε κυριαρχούσε στον μηχανικό αθλητισμό**) τα αθλήματα μας καλούνται sports mecanique (δλδ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ) και όχι sports motorisé.

Μέχρι τα μέσα του '70 δεν υπήρχει ο όρος "μηχανοκίνητα" και όσοι ήθελαν να αναφερθούν με τέτοιο όρο (δεν το πολυχρησιμοποιούσαμε στην Ελλάδα, χρησιμοποιούσαμε τους όρους "σπόρ αυτοκινήτου"και σπόρ μοτοσυκλέτας") χρησιμοποιούσαν το "μηχανικά σπόρ῾. Παράδειγμα ο κορυφαίος  ντοκιμαντερίστας-κινηματογραφιστής Νίκος Γραμματικόπουλος που, σε επίλογο επικού ντοκιμαντέρ, το αφιερώνει σε όσους έδωσαν ψυχή και σώμα στα ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΣΠΟΡ (σσ. θα το βρείτε στο ΥΤ, αξίζει!!!!)

.n.grammatikopoulos_michanika_sports_1.jpg

(δείτε παρακάτω ότι ο Γ.Μπαμπινιώτης στον όρο μηχανοκίνητος δεν αναφέρεται καθόλου σε αθλητισμό ενώ διευκρινίζει ότι το «μηχανοκίνητος» είναι απόδοση του motorisé)

 

Mpampiniotis_Motorise

(*) Οι ίδιοι (βλ. ιθύνοντες της ΕΛΠΑ), παράλληλα, είχαν και μια εμμονή στους πομπώδεις τίτλους βλ. «Αρχή του Σπόρ», ο «Αρχων του Αθλήματος» και εμμονή στα Γαλλικά , βλ. “pouvoir sportif” όροι που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο άθλημα και ειδικά ο δεύτερος, χρησιμοποιείται σαν ουδέτερο, σαν «πράγμα, σαν έγγραφο ή πιστοποιητικό ενώ, αν υπάρχει, μπορεί να είναι μόνο μια αφηρημένη έννοια (pouvoir sportif=αθλητική ισχύς-εξουσία) άρα άλλος ένας λανθασμένος όρος εκτός του "Μηχανοκίνητος Αθλητισμός"...)

(**κυρίως γιατί, τόσο η FIA ιδρύθηκε και έχει έδρα στο Παρίσι όσο και η FIM που ιδρύθηκε την ίδια χρονιά , το 1904,  ιδρύθηκε και αυτή στο Παρίσι και έτσι FIA & FIM «Γαλλοκρατήθηκαν» ενώ επιπλέον, μόνιμη και επίσημη έδρα της FIM ήταν και είναι στην Γαλλόφωνη Γενεύη της Ελβετίας).

Sport Mecanique -  Mechanical Sport λοιπόν, Μηχανικό Αθλημα - Μηχανικό Αθλητισμό, αυτό κάνουμε, αυτόν υπηρετούμε!!

Επειδή δε οι εικόνες (και οι ήχοι) είναι χιλιάδες λέξεις, ας δούμε και ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ τον Toni Bou. ΑΚΟΥΤΕ κάπου (βάλτε τον ήχο ψηλά) κάποια μηχανή να κινεί οτιδήποτε;