Μηχανικός Αθλητισμός

Και όμως δεν είναι Μηχανοκίνητος ΑΘλητισμός είναι Μηχανικός αθλητισμός

Εχει γίνει πλέον κοινός τόπος στην Ελλάδα η χρήση του όρου μηχανοκίνητος αθλητισμός χωρίς κανείς όμως να σκεφτεί ότι αυτοί που τον πρωτοχρησιμοποίησαν δεν είχαν και μεγάλη σχέση με τον αθλητισμό (*).

Ο αθλητισμός μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μηχανοκίνητος γιατί στην ουσία δεν κινείται από μηχανή αλλά από άνθρωπο, από τον αθλητή που αθλείται (παράγει ή προσπαθεί για τον άθλο) με το μηχάνημα. Το 2πλό - 3πλό άλμα στο Motocross δεν το υπερπηδά το μηχάνημα αλλά ο άνθρωπος, αυτός είναι η διαφορά. Η πλαγιολίσθηση, ειδικά αυτή στην είσοδο, στα φρένα, με την οποία κερδίζει χρόνο ο αθλητής, δεν την κάνει το μηχάνημα, την κάνει ο αθλητής, ο άνθρωπος. Με τον όρο μηχανοκίνητος καταργούμε τον άνθρωπο και ειδικά στον παιδο-εφηβικό μοτοαθλητισμό καταργούμε τα παιδιά.

Ακόμα, ο όρος αθλητισμός προέρχεται από το αρχαίο άθλος, που σημαίνει υπέρβαση ορίων, κατόρθωμα. Μια μηχανή δεν μπορεί να κάνει άθλο, δεν μπορεί να υπερβεί τα όριά της, μόνο ο άνθρωπος μπορεί να υπερβεί τα ανθρώπινα όρια και να κάνει άθλο. Επομένως ο όρος «μηχανοκίνητος αθλητισμός» είναι και γλωσσολογικά λάθος. (Πόσο μάλλον κάτι τίτλοι τύπου: Πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών αντί το μοτοσυκλετισμού, ή μοτοσυκλέτας)

Τέλος, τα μηχανικά αθλήματα έχουν όλα σαν πατρίδα την Αγγλία (σχεδόν, εξαιρείται το dragster), στα Aγγλικά τα αθλήματά μας (auto & moto) αποκαλούνται mechanical sports (μηχανικά αθλήματα) και όχι mechanical driven sports κλπ.... Αντίστοιχα και στα Γαλλικά (της γλώσσας που κάποτε κυριαρχούσε στον μηχανικό αθλητισμό**) τα αθλήματα μας καλούνται sports mecanique (δλδ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ) και όχι sports motorisé.

Μέχρι τα μέσα του '70 δεν υπήρχει ο όρος "μηχανοκίνητα" και όσοι ήθελαν να αναφερθούν με τέτοιο όρο (δεν το πολυχρησιμοποιούσαμε στην Ελλάδα, χρησιμοποιούσαμε τους όρους "σπόρ αυτοκινήτου"και σπόρ μοτοσυκλέτας") χρησιμοποιούσαν το "μηχανικά σπόρ῾. Παράδειγμα ο κορυφαίος  ντοκιμαντερίστας-κινηματογραφιστής Νίκος Γραμματικόπουλος που σε επίλογο επικού ντοκιμαντέρ το αφιερώνει σε όσους έδωσαν ψυχή και σώμα στα ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΣΠΟΡ (σσ. θα το βρείτε στο ΥΤ, αξίζει!!!!)

.n.grammatikopoulos_michanika_sports_1.jpg

(δείτε παρακάτω ότι ο Γ.Μπαμπινιώτης στον όρο μηχανοκίνητος δεν αναφέρεται καθόλου σε αθλητισμό ενώ διευκρινίζει ότι το «μηχανοκίνητος» είναι απόδοση του motorisé)

 

Mpampiniotis_Motorise

(*) Οι ίδιοι (βλ. ιθύνοντες της ΕΛΠΑ), παράλληλα, είχαν και μια εμμονή στους πομπώδεις τίτλους βλ. «Αρχή του Σπόρ», ο «Αρχων του Αθλήματος» και εμμονή στα Γαλλικά , βλ. “pouvoir sportif” όροι που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο άθλημα και ειδικά ο δεύτερος, χρησιμοποιείται σαν ουδέτερο, σαν «πράγμα, σαν έγγραφο ή πιστοποιητικό ενώ, αν υπάρχει, μπορεί να είναι μόνο μια αφηρημένη έννοια (pouvoir sportif=αθλητική ισχύς-εξουσία) άρα άλλος ένας λανθασμένος όρος εκτός του "Μηχανοκίνητος Αθλητισμός"...)

(**κυρίως γιατί, τόσο η FIA ιδρύθηκε και έχει έδρα στο Παρίσι όσο και η FIM που ιδρύθηκε την ίδια χρονιά , το 1904,  ιδρύθηκε και αυτή στο Παρίσι και έτσι FIA & FIM «Γαλλοκρατήθηκαν» ενώ επιπλέον, μόνιμη και επίσημη έδρα της FIM ήταν και είναι στην Γαλλόφωνη Γενεύη της Ελβετίας).

Sport Mecanique -  Mechanical Sport λοιπόν, Μηχανικό Αθλημα - Μηχανικό Αθλητισμό, αυτό κάνουμε, αυτόν υπηρετούμε!!