Η ελληνικότητα της μοτοσυκλέτας

Είναι γεγονός ότι, ως Ελληνες (το τι σημαίνει "Ελληνες" είναι από μόνο του ένα θέμα), είμαστε "υπεύθυνοι" για πολλά πράγματα που απολαμβάνουμε σήμερα, (δημοκρατία, τέχνες, πολιτισμός, δικαιοσύνη). Οπως όμως είναι γεγονός ότι με την μοτοσυκλέτα δεν έχουμε ιδιαίτερη σχέση, δεν συμβάλλαμε στην δημιουργία και την εξέλιξή της, δεν αποτέλεσε ποτέ (σχεδόν, υπήρξαν και εξαιρέσεις) αντικείμενο βιομηχανικής μας ανησυχίας ενώ, αν και τα τελευταία χρόνια, την χρησιμοποιούμε, ως λαός, συχνότατα, δεν καταφέραμε ποτέ να την εντάξουμε με σοβαρότητα στην κοινωνία μας.

Η μοναδική μας, λοιπόν, "εθνική" σχέση με την μοτοσυκλέτα, είναι η διεθνής της ονομασία (motorcycle, motocyclette, motociclo, motocicleta κ.λ.π.), λέξη σύνθετη, από το λατινικό motum=κινώ και το ελληνικότατο κύκλος. Για αυτό και οι Γάλλοι, που "σύνθεσαν" την λέξη, την γράφουν με y (y Graecum=ελληνικό υ), ορθογραφία που ακολουθουν οι Αγγλόφωνοι κ.λ.π.

Πολλοί όμως από εμάς, πρόσφατα, ως γνήσιοι Νεοέλληνες, ακολουθώντας έναν, σωστό γενικώς, σύγχρονο κανόνα γραμματικής που θέλει τις λέξεις που χρησιμοποιούμε και οι οποίες προέρχονται από αντίστοιχες ξένες, να τις γράφουμε με τον απλούστερο τρόπο, κακοποιούμε την "μοτοσυκλέτα" (βλ. ΥΓ) αναγράφοντάς την ως: μοτοσικλέτα....

Επ' αυτού συνηγορεί η αμερικανικής νοοτροπίας γραμματική των Windows (να που μας μαθαίνει και ελληνικά ο Gates...) η οποία θεωρεί το μοτοσυκλέτα ως λάθος (!!).

Οσοι λοιπόν θέλουν να κρατήσουν αυτή την σχέση με την λέξη μοτοσυκλέτα, σχέση που μόνο οι Ελληνες έχουμε, και ελαφρά τη καρδία γράφουν: μοτοσικλέτα, όταν το κάνουν ψηφιακά και σε περιβάλλον Windows, ας γράψουν: μοτοσυκλέτα και ας κάνουν δεξί κλίκ στην "κοκκινισμένη" λέξη και μετά να επιλέξουν: "Προσθήκη στο λεξικό" ή "Add to dictionary".

Το δικαιούμαστε όλοι.

Υ.Γ. Καθόλου άσχετο αλλά, με το μοτοσυκλέτα, συμφωνεί και ο πολυσυζητημένος γλωσσολόγος Γ. Μπαμπινιώτης (βλ. παρακάτω), επ' αυτού δε εξηγεί ότι πρόκειται περί "αντιδανεισμού" λέξης και περί "νόθου σύνθετου (όχι αμιγώς ξενικού) και ότι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι εύλογο να διατηρείται η ελληνική γραφή της λέξης. Και συνεχίζει: "όταν οι ξένοι χρησιμοποιούν στην ορθογραφία τους το ελληνικό y, το y Graecum -ιγκρεκ-, δεν μπορεί να το εγκαταλείπουμε εμείς" 
Είναι όμως αλήθεια ότι άλλα λεξικά βολεύονται με την απλοποίηση. Ευτυχώς, το κυρίαρχο κομμάτι του ελληνικού Ειδικού Τύπου (ΜΟΤΟ, 0-300, άσχετη η σειρά) και οι εξειδικευμένοι οργανωμένοι φορείς (ΜΟΤΟΕ, ΑΜΟΤΟΕ, κ.α.) αναφέρονται αποκλειστικά σε "μοτοσΥκλέτα"....